In de basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg zijn de sectoren onderverdeeld in afdelingen. In het technodome bieden wij de volgende afdelingen aan:

   

Produceren, Installeren en Energie (PIE)
Veel beroepen kun je niet meer afzonderlijk zien. De kennis en vaardigheden van technisch personeel worden steeds breder. Hier sluit PIE dan ook naadloos op aan. Het is dan ook de ideale combinatie van de vakgebieden elektrotechniek, metaaltechniek en installatietechniek. Zo kun je als leerling te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen om een echte vakman of vakvrouw te worden.

In leerjaar 3 maak je kennis met alle basisvaardigheden. Draaien, lassen, het aansluiten en schakelen van verlichting, waterleidingen en rioleringen installeren, behoren tot deze basisvaardigheden. Zelfs nieuwe technieken komen aanbod. Denk maar eens aan domotica het schakelen van verlichting met je mobiel. In leerjaar 4 mag je gaan kiezen voor een uitstroomrichting die goed bij jou past.

Kortom wil jij een echte techneut worden en een goede basis leggen voor een toekomst in de techniek dan is PIE een heel insPIErerende opleiding.

PIE 3luik

Mobiliteit en Transport (M&T)
In het profiel Mobiliteit en Transport gaan de lessen over de Mobiliteitswereld en Transport. Het repareren en herstellen van voertuigen en tweewielers en alles wat te maken heeft met het vervoeren en het laden en lossen van goederen. Een klant- en servicegerichte houding en op een juiste manier kunnen communiceren is bij Mobiliteit en transport ook erg belangrijk.
Er worden vier hoofdonderwerpen behandeld:

Motorconditie testen
Bij motorconditie testen leer je hoe een motor werkt en in elkaar zit.

Wielophanging en carrosserie
Wielophanging en carrosserie geeft een inzicht hoe een voertuig is opgebouwd en hoe het op de weg staat.

Verlichtings- en comfortsystemen
Bij verlichtings- en comfortsystemen leer je de basis van elektriciteit. Daarbij leer je welke verlichtings- en comfortsystemen er in de voertuigen kunnen zitten.

Transport
Het onderwerp transport geeft je inzicht in hoe je een route moet plannen en hoe je een voertuig gaat laden en lossen.
Naast deze vaste onderdelen kies je één van de zeven uitstroomprofielen:

• autotechnicus
• tweewielertechnicus
• schadetechnicus
• technisch specialist personen-/bedrijfs auto’s*
• verkoopmanager mobiliteitsbranche*
• logistiek medewerker
• chauffeur wegvervoer

Met deze onderdelen ben je meer praktisch bezig en ervaar je in een levensechte omgeving hoe het is om binnen de Mobiliteit en Transport wereld te werken.
Voor alle uitstroomprofielen geldt dat je tijdens diverse ervaringsleermomenten en stages de mogelijkheid krijgt om te ervaren hoe het is om te werken in het beroep van je keuze, of om meer te weten te komen over een beroep waar je nieuwsgierig naar bent.(alléén voor GL)
Het uitstroomprofiel logistiek medewerker en chauffeur wegvervoer kan zowel uit Economie en Ondernemen als uit Mobiliteit en Transport gevolgd worden om uiteindelijk een goede aansluiting te krijgen bij het vervolg onderwijs.

IMG 3402 IMG 3403

Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)
Bouwen, Wonen en Interieur is een veelzijdige bedrijfstak. Waar anders kun je zo gevarieerd de richting kiezen waarin je gaat werken. Denk bijvoorbeeld aan infra (wegen en landschappen), metselen, timmeren of houtbewerking met machines. Hiernaast kun je ook kiezen voor meubelmaken, bouwen van winkelinterieurs of mooie stands op een beurs, schilderen of afwerken, of kom je terecht in de creatieve hoek met interieuradvies, ontwerpen of sign (belettering).

In je eerste jaar maak je kennis met BWI door het volgen van de vier verplichte modulen van het profielvak. De verplichte modulen bij Bouwen, Wonen en Interieur zijn:

• Bouwproces en bouwvoorbereiding
• Bouwen vanaf de fundering
• Hout- en meubelverbindingen
• Design en decoratie

In het laatste jaar kies je vier keuzevakken. Daarmee kun je je specialiseren of verbreden.
Zo bouw je zelf aan een mooie aansluiting op verschillende richtingen van het MBO.

Mogelijke uitstroomrichtingen zijn:
• Bouw en Afbouw (Gilde Bouwtechniek Roermond, Bouwmensen Horst)
• Meubel en Interieur (Gilde Hout en Meubel)
• Design en vormgeving (Summa Wonen en Design, St. Lucas, Vormgeven.

BWI

bwi2