Dit schooljaar hebben Gilde Mechatronica en Design & Technology (D&T) van College Den Hulster de samenwerking opgezocht binnen de projecten die bij beide afdelingen draaien.
Dit heeft tot op heden goede en leuke resultaten opgeleverd. Bovendien beloofd de samenwerking veel goeds voor de toekomst. De plannen om deze samenwerking intensiever te maken en meer projecten samen op te pakken (ook met andere afdelingen) ontwikkelen zich snel.
De leerlingen van D&T hebben robots ontworpen met een bepaald doel en een bepaalde vormgeving. Dit liep uiteen van een “vintage-wekker-radio-ontbijt-op-bed-robot” en een “robot-hondje” tot een lichtgevende jasje dat door een “catwalk-robot” geshowd zouden moeten worden.
Dit was één van de vijf projecten die er in een schooljaar bij D&T worden georganiseerd door Astrid Marissen (Docent College Den Hulster). Andere projecten zijn bijvoorbeeld het bouwen van zeepkisten en hiermee racen in het park, het ontwerpen en maken van een eigen design stoel of het plaatsen van een oliebollenproductielijn op de kerstmarkt.
IMG 20190321 WA0003 IMG 20190321 WA0006

De leerlingen van D&T zijn met hun ontwerpen onder hun arm, naar Gilde gelopen, om hier over hun ideeën te vergaderen met de 3e
jaars leerlingen van Mechatronica niveau 4.
Deze studenten hebben als opdracht om een Arduino-robot (zelf te programmeren mini computer) te bouwen die past bij de wensen en eisen die de leerlingen van D&T bij hun robotjes hebben.
Beide partijen hebben hierbij (in de vorm van een ontwerpwedstrijd) de opdracht gekregen om goed naar elkaars plannen, wensen en adviezen te luisteren, zodat er straks echt enkele ontwerpen en Arduino-robots met elkaar gecombineerd zullen worden.

DSC 2267

DSC 2269

DSC 2264

Stijn Greefkens uit 1DTB, (één van de leerlingen van D&T) was dusdanig enthousiast en fanatiek, dat hij volledig zelf, een Arduino-robot heeft gemaakt, met hulp van Albert de Graaf (Docent Gilde Mechatronica).

Stijn heeft zijn zelf rijdende auto, die hij kan besturen met een app op zijn telefoon vervolgens niet alleen als project kunnen inleveren bij D&T voor een dikke 10, maar hiermee ook gezorgd dat het project van D&T en Mechtronica voor de toekomstige jaren zo vormgegeven gaat worden, dat alle leerlingen van 1D&T deze Arduino-robot gaan bouwen. Door middel van “spreekuren” en overleg, zullen de 3e jaar niveau 4 leerlingen van Mechtronica hier dan in de toekomst bij gaan helpen.

De leerlingen van de brugklassen D&T zijn allemaal erg enthousiast over de afdeling Mechatronica (een afdeling waar ze voorafgaand aan dit project nog nooit van gehoord hadden) en veel jongens en meisjes denken na afloop van dit project na, over hun keuze voor Mechatronica als hun toekomstige mbo opleiding.

De studenten van Mechatronica hebben tijdens dit project kunnen ervaren hoe creatief, kunstzinnig en verfrissend het beeld van een robot kan zijn bij een 12 jarige, die voor hun tevens als klant hebben gefungeerd. Het omgaan met de klantvraag, was hierdoor een bijzondere uitdaging binnen hun project.
Kortom, een fantastische samenwerking tussen Gilde en College Den Hulster, die in de toekomst zeker nog uitgebreid zal gaan worden.