Op 12 april om 11.00 uur zal op College Den Hulster het Gouden Pop-up museum worden geopend. Dit is een initiatief van de Nederlandse Museum Vereniging en is een samenwerking van de Museum Vereniging, het Limburgs Museum en College Den Hulster.

Ons DNA van Limburg - een fototentoonstelling
Collecties zijn een geheugen van een streek. Het Limburgs Museum is met de kerncollecties archeologie, beeldcultuur en kunsthistorie het geheugen van Limburg. Deze presenteren ze keer op keer met een verschillende invalshoek. De Limburgse identiteit wordt gepresenteerd in 'Limburg Ontstaat' maar ook in een interactieve tentoonstelling als DNA van Limburg. Hierin worden bezoekers uitgedaagd om na te denken over wat het betekent een Limburger te zijn en wat Limburg voor hen betekent.

Beeldcultuur
In het pop-up museum bieden we de leerlingen van Den Hulster de kans om een selectie te maken uit onze collectie beeldcultuur. Uit een selectie foto's (40 a 50) is de keuze aan hen om hun eigen DNA van Limburg vast te leggen in een tentoonstelling. De foto's zijn te vangen in vier thema's:

1. Thuis
Wanneer we vaststellen dat de eerste levensbehoefte van de mens veiligheid is of geborgenheid, wat hebben mensen dan allemaal nodig om zich thuis te voelen? Een plek waar je gelukkig kunt zijn en geluk kunt delen.

2. Identiteit en imago
Wie ben ik, wat maakt mij tot mij? Hoe zie ik mezelf, en wat heeft Limburg, wat heeft mijn land daar mee te maken? Hoe kijken anderen tegen Limburg aan, wat is daar goed aan, wat is daar mis mee en moeten Limburgers zich daar druk om maken?

3. Het DNA van Limburg
Bestaat er een Limburgs karakter? Is er Limburgs DNA te vinden? Zo ja? Wat kun je er dan mee? Wat bedoelen we dan met de uitspraak: "Limburg zit die man/vrouw in het DNA"?

4. Samenleven
Wat zijn vooroordelen over Limburgers en welke vooroordelen hebben we zelf? Zijn ze handig, lastig of fout? Wat kunnen/moeten we er mee? Hoe kunnen we samenleven met mensen die anders zijn, zonder de eigenheid te verliezen? Hoe kunnen we verdraagzaamheid leren?

DNA van de tentoonstelling.
Leerlingen kiezen ca. 15 foto's uit voor de tentoonstelling (uitgangpunt klas van 30 leerlingen, groepjes van 2 die samenwerken). 15 groepjes leerlingen adopteren één foto en maken met hun mobieltje een aantal foto's waarmee zij hun eigen tegenhanger van die foto en het thema vastleggen. Leerlingen leggen hiermee hun eigen DNA van Limburg vast. Ze zullen moeten uitleggen waarom ze kiezen voor welke beelden en welke thema's. Eventueel worden deze foto's door een jury bestaande uit leraar, conservator en museumvereniging geselecteerd. Het pop-up museum bevat zowel de foto's uit de collectie van het Limburgs Museum als de reactie erop met foto's gemaakt met de mobiele telefoon door de leerlingen zelf, in totaal max. 30. Op deze manier komen twee werelden dichter bij elkaar.

Het pop-up museum is een landelijk initiatief van Museum Vereniging Nederland.
Tijdens de nationale museumweek van 9 t/m 15 april wordt er per provincie een school aan een museum gekoppeld om samen een pop-up museum op school te realiseren. Voor de provincie limburg is de keuze gevallen op College den Hulster en Het Limburgs museum. Leerlingen van College Den Hulster maken een keuze uit de fotocollectie van het Limburgs museum met als centrale thema het DNA van Limburg en gaan vervolgens hier mee aan de slag. Maar niet alleen dat, er is een pop-up leerlingen werkgroep die onder andere meedenkt over de vormgeving van de tentoonstelling, de inhoud van de leerlingen opdrachten en de opening.

Namens de leerlingen werkgroep Mirco, Gwen, Jelle, Milan, Sef, Noah en Tijn worden ook de burgemeester en de wethouders van onderwijs en cultuur officieel van harte uit voor de opening van het pop-up museum

Op donderdag 12 april om 11.00 op College Den Hulster dus.. voorselectie popup nieuws

PDF logo Download HIER het voorselectie document met oude foto's.

Fotoalbum popup Bekijk HIER het fotoalbum, met hierin de foto's van de voorselectie.