google chromebook

Aanschaf van een Chromebook

Alle ouders/verzorgers van brugklasleerlingen hebben een brief per mail en post ontvangen met het verzoek om een Chromebook aan te schaffen. Vanaf het schooljaar 2016-2017 gaan brugklasleerlingen, naast de studieboeken, ook digitaal werken.

Op school is een draadloos netwerk beschikbaar dat leerlingen overal de mogelijkheid geeft om in te loggen op de Elektronische Leer Omgeving (ELO). Via deze omgeving kan de leerling lesmateriaal raadplegen. Onderstaand hebben we een opsomming gemaakt van de meest gestelde vragen. We hopen u zo meer inzicht te geven waarom wij hebben gekozen om te werken met Chromebooks.

Moet iedere brugklasleerling, ongeacht het niveau, een chromebook aanschaffen?
Vanaf het schooljaar 2016-2017 wordt een gedeelte van de lesstof digitaal aangeboden. Het is daarom aan te bevelen om voor uw zoon of dochter een chromebook aan te schaffen. Deze onderwijsvernieuwing wordt doorgevoerd op vmbo, havo, vwo en gymnasium.

Moet het een chromebook zijn?
We hebben de keuze gemaakt als organisatie om met Google te gaan werken. Dit betekent dat we gaan werken in de omgeving van Google for Education als Elektronische Leer Omgeving (ELO).

Voordelen:
• De chromebook heeft een eigen Google besturingssysteem (geen Windows) en werkt alleen optimaal als het internet bereikbaar is.
• Er wordt gewerkt met apps, zoals bij de Ipad en de smartphone.
• We werken in de cloud*, dus geen opslag op een harde schijf. Op een chromebook kun je geen software downloaden (dus ook geen games), waardoor er ook geen extra belasting is op het systeem.
• Een chromebook is grotendeels van kunststof (plastic); het is geen dure laptop onder Windows en geen MacBook Pro van Apple, maar dat hoeft ook niet.
• Voor het onderwijs heeft de leerling, zeker in de onderbouw, genoeg aan een betaalbare chromebook. En dat is het laatste grote voordeel van een chromebook, de betaalbaarheid.

*Cloud: Een netwerk waar informatie op beschikbaar wordt gesteld.

Waarom wordt er lesstof digitaal aangeboden?
De papieren boeken blijven we gebruiken. Om het onderwijs te verbeteren gaan we digitaal lesmateriaal toevoegen. Uit een onderzoek van Kennisnet blijkt dat werken met chromebooks een kwaliteitsimpuls geeft aan de lessen. De lessen worden afwisselender, motiveren de leerlingen meer en zorgen voor een hoger leerrendement.

Daarnaast kan met digitale lesstof beter worden aangesloten bij de individuele leerling. Er kan maatwerk worden geboden als een leerling meer lesmateriaal nodig heeft. De laatste reden is dat in het vervolgonderwijs (mbo, hbo, universiteit) al wordt gewerkt met Elektronische Leer Omgevingen. Wij willen onze leerlingen goed voorbereiden op deze manier van lesgeven.

Krijgt mijn zoon of dochter de hele dag les via zijn chromebook?
Nee, de leerlingen zullen niet de hele dag les krijgen via hun chromebook. Uit onderzoek blijkt dat juist de combinatie tussen schoolboeken, uitleg door de leerkracht, werken in groepen en werken met de chromebook elkaar versterkt. Het is dus een aanvulling en geen vervanging van een lesmethode.

Is er toezicht op wat leerlingen doen met hun chromebook?
OGVO is van mening dat we leerlingen samen en in overleg met de ouders moeten opvoeden in een goed gebruik van de computer. Niet alleen met het apparaat, maar vooral hoe je om moet gaan met internet, facebook, je privacy, het aantal uren computergebruik per dag, enz. Het bezoeken van verkeerde websites of online pesten zal zoveel mogelijk worden bestreden. Als school zullen wij streng optreden tegen dit gedrag.

Waar kan ik het beste een chromebook aanschaffen?
Hierin zijn de ouders vrij. Het is wel zaak dat de Chromebook voldoet aan een aantal specificaties. Daarnaast zijn zaken als service (denk vooral aan snelle reparatie en vervanging bij reparatie), verzekering, kopen of huren, de mogelijkheid om gespreid te betalen zonder BKR- registratie en natuurlijk de prijs belangrijke afwegingen voor de ouders. The Rent Company uit Den Bosch is een van de aanbieders die ouders een compleet aanbod (incl. Chromelicentie) doet waarbij genoemde aspecten worden ingevuld. Er zijn ons al diverse scholen in Nederland voorgegaan die tevreden zijn over de samenwerking. Voor het concrete aanbod kan de ouder de website www.rentcompanyshop.nl. raadplegen. Hier kunt u inloggen met de code PeX94z

Moet ik de basisvariant kopen?
Dat hoeft niet. Wij hebben gekeken welke chromebook voldoet aan de minimale eisen om goed te kunnen werken in onze Elektronische Leer Omgeving. The Rent Company biedt verschillende modellen en servicepakketen aan. Deze zijn echter ook duurder dan de kosten die wij hebben genoemd in de brief die u heeft gekregen.

Hoe kan ik bij The Rent Company een chromebook aanschaffen?
U kunt uw bestelling plaatsen via de aangegeven website om een chromebook te kopen of te huren. Bij koop dient u de factuur te betalen binnen 30 dagen. Bij huur dient u The Rent Company toestemming te verlenen voor automatisch incasso.

Ik wil weten welke specificaties de chromebooks hebben?
Ga naar de website www.rentcompanyshop.nl. Hier kunt u inloggen met de code PeX94z. Vervolgens kunt u de modellen welke voldoen aan de specificatie bekijken.

Waarom moet ik vóór 1 juli bestellen?
Om alle bestellingen goed te kunnen verwerken en tijdige levering te borgen is het belangrijk om vóór 1 juli uw bestelling te plaatsen via www.rentcompanyshop.nl (inloggen met code PeX94z). Kiest u voor een andere aanbieder dan heeft u mogelijk meer tijd nodig. Belangrijk is dat uw zoon of dochter bij de start van het schooljaar over een chromebook beschikt.

Ik heb een probleem met mijn Easy4U notebook, wat moet ik doen?
Op school wordt in samenwerking met “The Rent Company” een servicedesk voor de door hun geleverde chromebooks ingericht. Hier kunnen leerlingen tijdens schooltijd terecht met vragen. Als het nodig is, krijgt uw zoon of dochter een vervangende chromebook. Daarnaast helpen de helpdeskmedewerkers van The Rent Company u ook graag telefonisch verder. De helpdesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Bel 073-523 14 80. Indien u uw chromebook bij een andere leverancier heeft gekocht of gehuurd, bent u afhankelijk van hun service- en onderhoudsvoorwaarden.

Ik kan de aanschaf van een chromebook niet betalen
Neem contact op met school om samen te kijken naar de mogelijkheden. De gemeente Venlo heeft bijvoorbeeld een stimuleringsregeling voor mensen met onvoldoende inkomen. Hier zou wellicht een aanvraag kunnen worden ingediend.

Ik wil geen chromebook aanschaffen
Het is niet verplicht om een chromebook aan te schaffen, maar wel zeer gewenst. Ons lesaanbod wordt gedeeltelijk digitaal aangeboden. Computers zijn daarom onmisbaar op onze school. Voor elk vak op vmbo, havo, vwo en gymnasium niveau wordt gebruik gemaakt van digitale leermiddelen en internet. Een chromebook sluit volledig aan op onze Elektronische Leer Omgeving.

Mag ik de chromebook na de huurperiode houden?
Indien u via de “The Rent Company”een chromebook heeft gehuurd, kunt er voor kiezen het chromebook na de huurperiode (36 of 48 maanden) te houden. Dit betekent dat u de borg van € 30,- niet terug krijgt. Levert u het chromebook na de huurperiode in bij The Rent Company dan krijgt u het borgbedrag wel terug.

Heeft u een andere vraag of was het antwoord niet voldoende? Dan kunt u contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..